Quarterhästen

Quarterhästen eller american quarter horse är den ras som är vanligast att använda inom westernridining i USA. Det är även den ras som det finns störst antal av i hela världen. Denna ras är smidig, muskulös med ett lugnt psyke. Namnet kommer av att den är världens snabbaste häst på en engelsk kvartsmil (quartermile).

Denna ras historia började redan under koloniseringen av Amerika, eller den så kallade Nya Världen under slutet av 1400-talet. Från Europa tog man med sig ett visst antal hästar, bland annat spanska hästar samt berberhästar och arabiska fullblod. Dessa hästar kom sedan att utgöra grunden till många av de äldre amerikanska hästraserna. Engelska importer som korsades med ädla spansk-orientaliska hästar utgjorde sedan grunden till just Quarterhästen.

Genom att korsa samt göra en noggrann avel så utvecklade man Quarterhästen. Denna ras kom att bli en medelstor häst som var snabb och det kom att bli en perfekt allroundhäst för många. 

4 Jun 2020

En friare ridstil

Hästar är otroliga djur och att kommunicera med ett muskeldunder av denna typ; få den att låta en sitta upp och bestämma kurs och tempo, är helt magiskt. Det finns många olika ridstilar och på den här bloggen talar vi med extra värme om westernridning.

Stort fokus på relation & kommunikation

I westernridning samverkar häst och ryttare på ett väldigt avslappnat vis och ridstilen är inspirerad av cowboysen från USA:s 17- och 1800-tal. I westernridning tar man till vara på det faktum att hästen är ett flyktdjur och låter den bestämma mer än man låter den göra i de allra flesta andra ridsporter. Detta ställer givetvis väldigt höga krav på ryttaren och framför allt på kommunikation/relation mellan häst och ryttare.