Köpa häst

Att köpa häst är för många en stor händelse i livet. Det är ett måste att noga tänka igenom köpet noga. Det första du bör fråga dig själv är om du är redo att bli ägare till häst. Att ha en häst innebär en hel del. Det är att ansvar att se till att hästen har det bra och sköts, alla dagar i veckan, året om. Du måste ha kunskap för att klara av detta.

Sedan måste du vara beredd på att det är en hel del kostnader att äga häst samt kostnader för att sköta om den på rätt sätt.

Att hitta rätt häst

Att hitta rätt häst som passar dina förutsättningar och önskemål är inte alltid det lättaste. Det kan vara en utmaning. Det är inte fel att ta hjälp av någon med erfarenhet. Det är bra att kolla upp hästens bakgrund, det är lättare då veta att det är en häst för dig. Ta reda på hur hästen är uppfödd, tränad och hanterad. Om priset verkar vara för lågt för att vara sant, så är det ofta så att det finns ett dolt bekymmer.

Få med rätt papper

Alla hästar ska ha hästpass, och du ska som köpare aldrig godta att du kommer att få passet vid ett senare tillfälle, utan det ska följa med hästen. Detta är säljarens ansvar att se till. Det gäller även om du ska vara fodervärd eller på liknande sätt hyra eller låna en häst.

Om du köper häst från ett annat land behöver hästen ha ett hälsointyg av officiell veterinär innan den transporteras till Sverige.

Läs på om det mesta som har med hästar och hästköp att göra innan du börjar leta, så att du är förberedd helt enkelt.

 

 

 

 

26 Aug 2019

En friare ridstil

Hästar är otroliga djur och att kommunicera med ett muskeldunder av denna typ; få den att låta en sitta upp och bestämma kurs och tempo, är helt magiskt. Det finns många olika ridstilar och på den här bloggen talar vi med extra värme om westernridning.

Stort fokus på relation & kommunikation

I westernridning samverkar häst och ryttare på ett väldigt avslappnat vis och ridstilen är inspirerad av cowboysen från USA:s 17- och 1800-tal. I westernridning tar man till vara på det faktum att hästen är ett flyktdjur och låter den bestämma mer än man låter den göra i de allra flesta andra ridsporter. Detta ställer givetvis väldigt höga krav på ryttaren och framför allt på kommunikation/relation mellan häst och ryttare.